Анти-Тормоз Ден - Ден на розовата фланелка Pink Shirt Day


 

 

 

Педагогическият колектив и Ученическият съвет на СОУ "Дмчо Дебелянов" - Бургас, подкрепят инициативата на фондация „Човек Плюс” и Институт Ре-Генезис и търсят съмишленици.

Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище в Канада. Той е познат също и като "Ден на розовата фланелка". На този ден участниците са помолени от инициаторите на събитието да носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.

Всичко започва като протест срещу инцидент свързан с тормоз в едно училище в канадската провинция Нова Скотия (Central Kings Rural High School). Тогава събитието е организирано от двама ученици - Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици са се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл на училище облечен с розово поло докарвайки го до плач. На следващия ден споменатите по-горе двама ученици решили да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази тяхна инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища чрез sms-и, емейли, както и след публикации в печатните медии и предавания по телевизията.

През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия Гордън Кембъл обявява 27 февруари за ден срещу тормоза в училище. На следващата година на 25 февруари също много ученици честват този ден идвайки в училище по розови тениски и други розови дрехи, на които пише "Тормозът спира тук" и „Ден на розовата фланелка".

Скоро тази инициатива на канадските ученици се подема и от хиляди училища по целия свят и през 2011 г. около 1 млн. ученици от над 25 страни честваха този ден.

В България, фондация „Човек Плюс”, като част от системата и програмата си за мониторинг и превенция на насилието в училище, инициира и популяризира провеждането за първи път в България на този ден на 29.2.2012 г. и приканва учениците да се включат по начин, който намерят за подходящ .

Какви дейности се извършват на този ден (последната сряда на февруари) ?

В деня на борба с тормоза в училище могат и се провеждат редица забавни дейности, които могат да бъдат в училищата, работните места, или където и да в града. Някои от тях са, напр.:

Концерт и състезания между ученически музикални групи: В училище могат да се поканят и местни популярни банди които да свирят пред учениците. Би било добре, ако те представят и свои песни, които са написани специално по случая или имат текстове съзвучни с темата и могат да са в подкрепа на идеята. Учениците, които са зрители, могат да организират гласуване за най-добрата песен или група, представяща и защитаваща идеите на деня за анти-тормоз.

Състезания: Учениците могат да измислят и представят различни свои творби, които имат за цел да подкрепят анти-тормоза, напр. плакат, стикер, снимка, стих, песен, рап изпълнение, танц, пърформанс, значка, банер или послание в интернет или нещо друго, които да се показват и разпространяват в училището, в квартала, където се намира училището или по мобилните телефони или в интернет.

Информация: Ученици могат да организират на публични места (в мол, супермаркет, на площад, на пазар, базар и др.) презентация на идеите на този ден за борба срещу тормоза по подходящ начин – плакати, музикални изпълнения, танци и др.

Дискусии: в училище могат да се проведат в часа на класа по класове или общоучилищна дискусия по въпроса за тормоза.

Може да се организират и видеопрожекции на филми подходящи за темата – напр. на филма “Cyberbully” /2011/ посветен на кибертормоза сред учениците, който можете да намерите в интернет.

Носене на розови дрехи: Това е може би най-често срещания и масов начин да се изрази подкрепа за идеята. Тази позиция може да се състои на ризи и други вещи, дрехи с послания, които разпространяват любов и приемане, а не омраза. Те могат да бъдат собствено производство или да са насочени към други хора.

Възможни са и десетки други форми, които зависят само от въображението на учениците.

В чужбина много учителите в подходяща форма, напр. носене на розови дрехи, също подкрепят инициативите на своите ученици.

Категории