125 г. от рождението на Асен Разцветников

Асен Разветников (2 ноември 1897 – 3 юли 1951)
125 години от рождението на българския поет, писател и общественик 

     На 2-ри ноември отбелязваме 125 години от рождението на българския поет, писател и общественик Асен Разцветников. По този повод в актовата зала на СУ „Димчо Дебелянов“ учениците от 3“Б“ клас с учител г-жа Мариана Раданова представиха на своите съученици от 2“Б“ клас с учител г-жа Александра Димитрова известни произведения от автора на приказки, стихотворения и гатанки. 

     Асен Разцветников (1897 – 1951), чието истинско име е Асен Коларов, е сред емблематичните имена в българската литература като поет, писател и преводач. Роден е в с. Драганово, Великотърновско. Започва да пише стихове още като ученик. Завършва славянска филология и право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Посещава лекции по естетика във Виена и Берлин.  Работи като учител и сътрудник на редица списания, сред които и „Златорог“. 

     Превежда редица значими автори от старогръцки, френски и немски език. През 30-те години на XX век се насочва предимно към творчеството за деца. Стиховете му са жизнерадостни и шеговити и до днес са сред любимите творби в българската детска литература. Автор е на многобройни книги за най-малките: „Юнак Гого“, „От нищо нещо“, „Хороводец Патаран“, „Комар и Мецана“, „Щурчовото конче“, „Сговорна дружина“.